Minneapolis: Nyt tässä tappelussa on kaksi osapuolta

:

Mitä mellakat merkitsevät koronan aikakaudelle

Categories:

Tämänviikkoiset mielenosoitukset Minneapolisissa ovat historiallinen vedenjakaja koronan aikakautena. Kuten sanoimme maaliskuussa, jotkin asiat ovat henkiemme vaarantamisen arvoisia. Kapitalismin säilyttäminen ei lukeudu niihin. Mutta jotkut meistä kohtaavat vielä koronavirustakin tappavampia vaaroja. On henkiemme vaarantamisen arvoista taistella sellaisen maailman puolesta jossa ketään ei murhata niinkuin George Floyd murhattiin–ja Minneapolisin tapahtumat osoittavat ihmisten olevan valmiita siihen.

Yhdysvallat oli ruutitynnyri jo ennen pandemiaa, kärjistyvän epätasa-arvon polarisoidessa väestöä. Maaliskuusta lähtien olemme todistaneet ennennäkemätöntä työttömyyttä ja hengenvaarallisia riskejä, sekä näiden rotu- ja luokkapohjaisen epätasaisen jakautumisen. Hallitus on repinyt taikaseinästä miljardeja dollareita suuryritysten taskuun jättäessään tavalliset ihmiset pulaan. Nämä suuryritykset pakottavat ne joilla töitä vielä on vaarantamaan henkensä päivittäin, samalla ottaen käyttöön uusia valvontamenetelmiä ja kiihdyttäen automaation tahtia. Lyhyesti sanottuna meitä kohdellaan ylijäämäväestönä jota hallinnoidaan valtion väkivallalla ja jota viruksen sopiikin harventaa.

Poliitikot läpi poliittisen spektrin ovat osasyyllisiä tähän. Jotkut nojaavat tilanteen rauhoittamisessa enemmän raakaan voimaan, toiset järkiperäiseen hallinnointiin, mutta kenelläkään vallanpitäjällä ei ole selkeää suunnitelmaa siitä miten muuttaa meidät tähän pisteeseen tuoneita rakenteellisia ongelmia. Parhaimmillaankin he lainaavat retoriikkaa ja iskulauseita meidän aloittamilta kampanjoilta, näyttäen–aivan niinkuin poliisien irtisanomiset Minneapolisissa–että ainoa toimiva keino saavuttaa yhteiskunnallista muutosta on saada se aikaan ruohonjuuritason voimankäytöllä.

Siltikin toukokuun 26. päivään saakka Yhdysvaltojen merkittävin jakolinja vaikutti olevan niiden Trumpin kannattajien välillä jotka haluavat teeskennellä ettei pandemiaa olekkaan sekä niiden Demokraattien jotka haluavat näyttäytyä varovaisina ja vastuullisina, kuitenkaan ottamatta kantaa niihin tekijöihin jotka pakottavat meidän vaarantamaan terveytemme. Yhteenottojen spektaakkeli talouden “käynnistämistä” vaativan eliitin tukeman äärioikeistolaisen liikkeen sekä epätyypillisen varovaisesti valtion kokoontumisrajoituksia puolustavien poliisien välillä rajoitti poliittisen diskurssin hölmöläisen valintaan kapitalistien ja fasistien “vapauden” sekä totalitaaristen valtioiden ensinmainitun kuntannuksella lupaileman “turvallisuuden” välillä.

Rohkea poliisivalvonnan vastustaminen Minneapolisissa reaktiona George Floydin raakaan murhaan todistaa suurten ihmisjoukkojen olevan valmiita vastustamaan hallitusta ja poliisia suuren henkilökohtaisen vaaran uhallakin. Kuuluviin nousevat äänet jotka ovat olleet vaiti viimeiset kaksi kuukautta–heidän jotka eivät ole varakkaita liberaaleja eivätkä persettä nuolevia konservatiiveja–ja kävi ilmi että olemme yhdessä tarpeeksi voimakkaita pysäyttämään vallitsevan.

Minneapolisin tapahtumat tulevat laajentamaan viime vuosina kivuliaasti kaventuneita mahdollisen rajoja kollektiivisessa mielikuvituksessamme. Ne tulevat muuttamaan keskustelun siitä miten yhteiskunnallinen muutos tapahtuu. On käynyt selväksi että vallanpitäjiltä anominen vaaliteitse on umpikuja. Yhteiskunnallisen muutoksen yrittäminen voimalla on uhkapeliä, mutta se on ainoa realistinen vaihtoehto mitä meillä on jäljellä.

On merkittävää että tämä mobilisaatio joka vei meidät tuon rajan yli tapahtui vastauksena mustien vastaiseen poliisiväkivaltaan, niiden aloittamana jotka ovat valkoisen ylivallan ja kaikkien muiden sorron muotojen vastaanottavassa päässä. Kuten panimme merkille vuoden 2017 lopulla, poliisiväkivallan vastaiset kansannousut joita tapahtui läpi maan Fergusonista Baltimoreen käytännössä loppuivat Donald Trumpin valtaannousun jälkeen. Syyt tähän ovat epäselviä, ainakaan poliisiväkivalta ei vähentynyt tuona aikana lainkaan. Minneapolisin kansannousu tuo kaikki nämä maksamattomat velat takaisin peliin, mutta täysin erilaisessa kontekstissa, jossa paljon useammat ihmiset ovat radikalisoituneet, yhteiskunta on jakautuneempi, ja kaikille on yhä selvempää–poliisin luotien, koronan tai ilmastonmuutoksen takia–elämiemme olevan vaakalaudalla.

Minneapolisin taistelut täyttävät uutishuoneet Kreikasta Chileen. Pandemiasta johtuen kaikkialla kärsitään samanlaisista paineista. Erityisesti globaalissa etelässä–Brasiliassa, Indonesiassa, Etelä-Afrikassa–jossa suuret joukot ihmisiä kokevat samanlaista raakuutta kuin George Floyd, tulee Minneapolisin kapina tarjoamaan esimerkin jota tullaan seuraamaan tulevien kuukausien aikana.

Solidaarisuusgraffitia Ateenassa, Kreikassa.

Kuinka hallitseva luokka aikoo vastata? Yhdysvalloissa Trump ja hänen tukijansa aikovat väittää Demokraattien olevan kykenemättömiä hallitsemaan hallussaan olevia osavaltioita, herätellen tällä rasistisia pelkoja valkoisista etuoikeuksista nauttivien parissa. Maltilliset Demokraatit aikovat väittää tällaisten levottomuuksien johtuvan laillisuusperiaatteen noudattamattomuudesta Valkoisessa talossa, toivoen paluuta vallankahvaan liittovaltion tasolla–vaikka Minnesotan osavaltio johon Minneapolis kuuluu on Demokraattien hallussa tällä hetkellä, ja laki on aina ollut valkoisen ylivallan väline. Institutionaalinen vasemmisto tulee asemoitumaan välittäjiksi, tarjoten keinoja saada meidät pois kaduilta ja takaisin hallintaan vastineena muutamista myönnytyksistä.

Toivon mukaan näinä aikoina–kun itse valtio on hajoamassa kilpaileviksi ryhmäkunniksi–ei millään näistä ryhmistä ole tarvittavaa poliittista pääomaa suorittamaan massiivista valtiollista kurinpalautusta ottamatta riskiä tulemisesta muiden ryhmien hylkäämäksi. Vaikuttaisi siltä että kukin ryhmäkunta haluaa muiden ryhmien joutuvan vastuuseen tilanteen eskaloimisesta. Joka tapauksessa Trump ei ole enää ainoa uutissykliä dominoiva taho. Nyt tällä sodalla on kaksi osapuolta.

Vielä viime viikolla jotkut äärioikeistolaiset toimijat koittivat asemoida itsensä poliisin vastaisiksi koronarajoitusten vastaisten protestien yhteydessä. Tällä viikolla Minneapolisissa nähtiin aseistettuja militia-tyyppejä kiusallisessa asemassa, sillä he tukivat mielenosoituksia mutta vastustivat ryöstelyä–tämä ristiriita kävi räikeän ilmiselväksi heti kun katsoi mihin suuntaan he suuntasivat aseensa. Toisaalla tapahtunut mielenosoittajan murha liiketilaa puolustavan tukarin toimesta osoittaa militanttien tukarien ja kyttien olevan samaa paskaa–murhaajia–käyttivät he sitten uniformua tai eivät.

Entä mitä meidän sitten tulisi tehdä? Meidän tulee kertoa ymmärrettävästi ja selkeästi, kaikille jotka kuuntelevat niistä syistä miksi ihmiset nyt nousevat. Meidän tulee jakaa taitoja siitä miten pitää toisemme turvassa kaduilla. Meidän tulee vahvistaa verkostojamme ja valmistautua osallistumaan vastaavanlaisiin tapahtumiin läpi maailman. Meidän tulee vastustaa kaikin keinoin pyrkimyksiä erottaa toisistaan nyt yhteisen solidaarisuuden vallassa poliisiväkivaltaa vastaan toimivat, erityisesti salaliittoteoriaa ulkopuolisista provokaattoreista. Meidän tulee selittää yhä uudelleen miksi vandalismi ja ryöstely ovat toimivia ja legitiimejä taktiikoita. Joka kerta kun ihmiset nousevat poliisivaltiota vastaan tulee meidän olla paikalla osoittamassa solidaarisuutta, valmiina kohtaamaan samat vaarat joita tukemamme ihmiset kohtaavat päivittäin. Ennen kaikkea meidän tulee jakaa visioita maailmasta ilman sortoa, ilman hierarkiaa, ilman poliisia ja vankiloita ja valvontaa, ja näyttää toteen strategioita joilla luoda se.

Emme ole mitään velkaa poliiseille jotka ovat käyttäneet pandemiaa hyväkseen murhatakseen mustia ihmisiä entistäkin räikeämmin. Poliisin päämääränä ei koskaan ole ollut meidän turvallisuutemme. Emme ole mitään velkaa miljardööreille jotka ovat käyttäneet pandemiaa hyväkseen taskuttaakseen yhä enemmän rahaa valtiolta ja täyttääkseen markkinat monopoleillaan. Elämä heidän taloudelleen tarkoittaa kuolemaa meille. Emme ole mitään velkaa poliitikoille jotka eivät ole panneet tuskin tikkuakaan ristiin suojellakseen terveyttämme tai asuntojamme. Heillä oli mahdollisuutensa. Meidän täytyy muuttaa kaikki itse.

Hallitseva maailmanjärjestys on tuhoon tuomittu. Se romahtaa ennemmin tai myöhemmin. Vallan ja vaurauden keskittäminen yhä harvempiin ja harvempiin käsiin ei ole kestävää. Ainoa jäljellejäävä kysymys on: lakkautammeko sen ennenkuin se tappaa meidät kaikki ja tärvelee planeettamme. Aika on vähissä. Ne elämät joiden kuvittelimme olevan edessämme on jo ryöstetty meiltä. On meidän tehtävämme luoda toisenlainen tulevaisuus.

Kiitos kaikille Minneapolisissa ja muualla jotka vaaransivat vapautensa–ja kenties henkensä–näyttääkseen George Floydin murhan olevan mahdoton hyväksyä.

Klikkaa kuvaa ladataksesi juliste.

Resursseja

Toukokuun 27. päivän illan aikaista poliisin viestintää arkistoiva Twitter-lanka.

Saman illan protestointia dokumentoinut arkistoitu livestriimi.